Blåser liv i en gammel tradisjon

Klima og miljø | 21.06.2022

Etter flere år med pandemi og uten muligheten til å samles er Nova Sea endelig tilbake for fullt med å organisere strandryddeaksjoner.

«Hvilket år passer vel bedre til å plukke opp denne tradisjonen enn 2022 – nemlig frivillighetens år?»  sier miljøkoordinator Silje Fiskum Rinø med søppelsekker og arbeidshansker i beredskap.

Hold Helgeland rent

Verdien av strandryddeaksjonen har ikke dempet seg de siste årene og det er viktig for Nova Sea å fortsette arbeidet med å holde havet og lokalmiljøene våre rene.

Som mye annet ble strandryddeaksjonene i regi Nova Sea skrinlagt i 2020 etter Corona-pandemiens inntog til Norge. Derfor er det med glede at det 11. mai i år ble gjennomført to strandryddeaksjoner i regi Nova Sea.

Ved Nesna sentrum engasjerte nesten 200 ryddere seg fra Nesna Skole, og i Meløy gikk om lag 20 ryddere fra Meløy Oppvekstsenter. Inntrykket Silje sitter igjen med er at engasjementet for rent hav og strender er å finne langs hele Helgelandskysten.

Et rent sentrum til 17. mai

Nesna skole tok for seg tre strender ved Nesna sentrum og ryddet hele 250 kg avfall. Været var barskt, men stemningen var på topp. Takket være den gode innsatsen til Nesna Skole bidro de til et renere sentrum akkurat i tide for å feire 17. mai. Avfallet som ble plukket ble hentet av fagpersonell for å håndteres på en korrekt måte. Da fikk vi hjelp fra Retura HAF som bistod i å hente avfallet samlet på Nesna.

Maren Elise Nyberg og Vilde Sæther Stadsøy fra Nova Sea stilte med laksepakker til elevene etter aksjonen. Nova Sea laksen falt i god smak.

En kjempeinnsats fra Meløy Oppvekstsenter

Rydderne fra Meløy Oppvekstsenter møtte også det kalde maiværet da de skulle rydde, men heller ikke her påvirket det engasjementet for aksjonen. Meløy Oppvekstsenter plukket avfall fra en strand på sørsiden av øya, og fikk med seg hele 480 kg avfall.

Mengdene søppel viser viktigheten av å delta og gjennomføre strandryddeaksjonene – og vi i Nova Sea anser oss som veldig heldige som fikk samarbeide med så dyktige og engasjerte ryddere. Iris Salten hentet avfallet som var plukket på Meløy og fikk håndtert det på en korrekt måte.

Til tross for det dårlige været var stemningen på topp hos elevene, og til sammen plukket de 250 kg avfall fordelt på tre strender.

Ingen kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt

Både havet og det lokale er viktige for Nova Sea, derfor er vi ekstra stolte over å få samarbeide med lokalsamfunnene våre for å få renere hav. Havet trenger folk som engasjerer seg i å rydde og holde det rent. Havet trenger deg.

Nova Sea skal gjennomføre flere strandryddeaksjoner til neste år. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du tenker at din organisasjon kunne tenkt seg til å ta en del av ansvaret. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Meløy Oppvekstsenter gjorde en kjempeinnsats på å rydde stranda sør på Meløy. De plukket hele 480 kg avfall.

Blåser liv i en gammel tradisjon

Klima og miljø

100% resirkulerte nøter i 2021

Klima og miljø

Kortreis verdikjede for gjenvinning av plastavfall fra oppdrettsnæringen

Klima og miljø

Med fokus på miljø

FLERE HISTORIER