En sjelden mulighet

Håvard Olaisen (23) er snart ferdig med to år som Trainee i Nova Sea, og forteller om en øyenåpnende periode som gav ham nye perspektiver og en helhetlig forståelse.

Karriere | 06.04.2022

 

«Jeg var usikker på hva jeg hadde lyst å jobbe med, men var helt sikker på at det skulle være relatert til havbruksnæringen»

Høsten 2019, da Håvard fullførte en bachelorgrad i havbruksdrift og ledelse ved Nord Universitet i Bodø, dukket det opp en mulighet han ikke kunne gå glipp av.

– Jeg skulle få lov til å bli kjent med hele verdikjeden og alle administrative støttefunksjoner rundt. Målet var å få en overordnet og helhetlig forståelse av hele konsernet. Denne modellen for et Trainee-program hadde ikke Nova Sea prøvd før, og jeg skulle få være en slags prøvekanin, forteller Håvard.

Fra rognkorn til matfat

– Det hele startet med et møte med administrerende direktør. Jeg fikk stor frihet til å påvirke hva Trainee-programmet skulle innebære, og hvilke arbeidsoppgaver og prosesser jeg ønsket å lære mest om. Møtet med Tom Eirik (adm.dir.) resulterte i et program hvor jeg i løpet to knappe år skulle få et innblikk i alt fra rognkorn til matfat.

Håvard forteller om et Trainee-program hvor han fikk delta i alt fra daglig drift, overordnet strategisk arbeid og forskjellige prosjekter gjennom verdikjeden.

«Jeg tror det er ganske unikt å få muligheten til å kunne påvirke et Trainee-program i så stor grad»

Lovund: den perfekte hybriden mellom by og distrikt

Vakre Lovund midt på helgelandskysten fungerte som hovedbase gjennom Trainee-programmet. Håvard forteller om et yrende sosialt liv, med fantastiske venner og kollegaer. – Venner og kollegaer er riktig nok ofte de samme folka, ler Håvard. Han forteller at dette skaper et unikt samhold; et samfunn hvor man kjenner og forstår hverandre.

«et helt fantastisk sted å være ung»

– Lovund er også mitt hjemsted, så jeg er kanskje litt inhabil. Men jeg må likevel understreke at det er et helt fantastisk sted å være ung, erklærer Håvard med oppriktighet i blikket.

Selv om øya er lita og kun huser i overkant av 500 mennesker, er det ikke mangel på urbane elementer. Her finner man mye av det samme som i en by; treningssenter, restaurant, takterrassebar, galleri, pub, kaffebar, svømmehall, kino, squashhall, golfsimulator, fotballbane og til og med en sydenstrand med kiosk og utedusj. I tillegg får du alle de gode rurale kvalitetene som lite støy, fantastiske turområder og gangavstand til alt.

«Jeg vil si at Lovund er den perfekte hybriden mellom by og distrikt.»

Får man behov for fastland under føttene, finnes reiseforbindelser til større plasser som Sandnessjøen, Mo i Rana og Bodø; helt supre destinasjoner for helgeturer med venner.

 Møtt av inkludering, tillit og varme

Håvard forteller at det betydde mye å bli mottatt såpass godt som han ble.

-Jeg ble tatt imot av kollegaer som hadde et ekte ønske om å dele kunnskap med meg. Fra lederne fikk jeg ikke bare ansvar og tillit, men også fleksibilitet og god oppfølging.

Etter den varme velkomsten, kom vi raskt i gang med å planlegge opplegget basert både på at jeg skulle få en helhetlig forståelse og på mine interesser, fortelle Håvard.

Han oppsummerer gangen i programmet slik:

«Jeg startet med å fokusere på sjøproduksjon og tok stegne videre gjennom verdikjeden til slakteri, salg og marked. Deretter var jeg en periode i økonomiavdelingen. Der fikk jeg delta på hele budsjettprosessen fra start til slutt, i tillegg til at jeg fikk innsyn i regnskap og rapportering. Parallelt deltok jeg i prosjekter og aktiviteter sammen med spennende funksjoner som kommunikasjon, kvalitet, rederi, HR, bærekraft, teknisk og ledergruppa m.fl.  Underveis deltok jeg også på en del messer og seminarer, som også gav meg et større perspektiv på næringen – i tillegg til at jeg fikk møte massevis av engasjerte mennesker.»

Minner for livet og verdifull kunnskap

– Noe av det som overrasket mest, var å få vekket nye interesseområder jeg aldri hadde trodd jeg kom til å få sansen for, sier Håvard, og legger til at det helhetlige fokuset gjør at man får en helt annen forståelse for hvordan enkeltdelene i konsernet bidrar til at ting fungerer som det skal.

«Som Trainee har jeg også fått et stort nettverk, mange nye vennskap og kjærlighet til Nova Sea.»

Håvard forteller at programmet har gjort han mer selvsikkerheten og åpnet øynene hans for fagområder og muligheter han aldri kunne forestilt seg for to år siden.

Ser jeg tilbake til høsten 2019, så var jeg nok litt usikker og retningsløs. Men jeg hadde også da en indre drivkraft og brennende hjerte for havbruksnæringen.

Videre planlegger Håvard å fylle på med studier i økonomi parallelt med prosjektarbeid i Nova Sea.

En sjelden mulighet

Helgeland

Nova Sea AS blir stor aksjonær i Torghatten Aqua AS

Klima og miljø

Intressentmøter 2023

Helgeland Lovund Slakteri

BAADER og Nova Sea går i gang med banebrytende prosjekt på Lovund

FLERE HISTORIER