Hvor er lusa? Bredere kunnskap om når lusa kommer og hvor mange de er skal hjelpe Nova Sea å bekjempe den.
En såkalt smartbøye er nå satt ut i havet ved vår lokalitet Buktodden i Sjona. Den skal hjelpe oss med å forstå lakselusa bedre.
Ved hjelp av kunstig intelligens og sensorer i havet skal det komme inn rykende ferske data om hvordan lusa beveger seg, når den kommer og hvor mange de er. Da kan vi forstå den bedre og derfor holde den borte i fra laksen vår på en bedre måte.
– I Nova Sea tror vi at bedre kunnskap om bevegelsesmønsteret til lusa, vil gjøre det lettere å unngå den, forteller forretningsutvikler i Nova Sea, Tormod Skålsvik.
– Hvis dette går så bra som vi tror, vil det gi oss muligheten til å implementere nye tiltak for å bekjempe lusa. Ikke minst kan det gi oss muligheten til å gjøre rett tiltak, til rett tid, forklarer Skålsvik.
Smartbøyen er en del av forskningsprosjektet e-Lice som støttes av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Testet bøyen i vanntank før den ble satt i havet
Til nå har vi fokusert på at teknologien vi bruker skal kunne gjenkjenne lusa, som betyr at den kan skille mellom lus og andre lignende arter i havet.
En demonstrasjon av dette kan du se her:
Samarbeidspartnerne i prosjektet er Akvaplan-niva, NIVA, Kongsberg Discovery, VESO, Hydroptic og CNRS.